3.10.2017

PIONEER HIGH SCHOOL

Hei kaikki! Tässä postauksessa kerron mun koulusta täällä Amerikassa. Pari viikkoa sitten meillä oli koulussa Spirit week, jolloin joka päivälle oli oma pukeutumisteema. Keskiviikkona teema oli tacky tourist, ja mähän käytin tilaisuuden hyväksi ja otin kameran mukaan kouluun! Niinpä mulla on teille nyt aika paljon kuvia näytettävänä koulusta. Varoitus jo etukäteen, tästä postauksesta saattaa tulla aika pitkä, koska mulla on paljon kerrottavaa... Here we go!


Mun koulun nimi on Pioneer High School, värit violetti ja valkoinen ja maskotti, no, tietysti pioneeri (eli uudisraivaaja tai jotain sinnepäin). Koulun urheilujoukkueiden jäseniä kutsutaan vaan nimellä "Pioneer High School Pioneers". Joo, kuulostaa aika tyhmältä mustakin, mut kuulemma koulun nimi oli joskus kauan sitten Ann Arbor High School ja maskotti pioneer, ja sit tää koulu päätettiin nimetä sen maskotin mukaan.

Puhutaan seuraavaksi nyt vaikka siitä kuuluisasta high school spiritistä. Se tosiaan on ihan eri luokkaa kuin Suomessa. Tosi monet oppilaat koulussa pukeutuu koulun väreihin ja Pioneer -huppareihin ja t-paitoihin ihan tavallisinakin päivinä. Kaikki on tosi ylpeitä omasta koulusta (ja omasta urheilujoukkueesta) ja esim. jenkkifutispeleissä meidän koulun joukkuetta kannustetaan suorastaan raivokkaasti. Minä en päässyt Homecoming-viikolla olleeseen Pep Assemblyyn, joka oli siis joku tunnelmannostatus tilaisuus jossa kaikki luokka-asteet teki jotain yhdessä, lauloi lauluja ja katsoi oppilaat vs. opettajat -softball peliä, koska mulla oli silloin Environmental Sciencen retki läheiselle joelle. Mutta kuulin kavereilta että siellä ilmeni hyvin se school spirit, joka täällä on!

Täällä on myös tosi hyvät ja hienot urheilumahdollisuudet, mikä on musta tosi siistiä. Meille cross countrylaisille on semi iso metsäalue tossa ihan vieressä, missä menee lenkkipolkuja ja on paljon erilaisia maastoja. Täältä löytyy myös iso uima-allas jossa kans ollaan käyty tekemässä treenejä, vaikka kuinka monta jenkkifutis- ja tenniskenttää, huippuhyvä kuntosali, monta liikuntasalia ja niin edelleen. Urheilujoukkueita on tietysti myös vaikka millä mitalla: uintia, tennistä, lentopalloa, yleisurheilua, field hockeytä, jääkiekkoa... Urheiluun panostetaan aivan eri tasolla kuin Suomessa, mikä on ollut tosi hienoa päästä kokemaan. Ja ainakin meidän cross country joukkue onkin kyllä tosi hyvä (viime vuonna meidän joukkue voitti State Championshipsit eli olivat koko Michiganin parhaita!!).

Oppilaita on Pioneerissa mun tietääkseni jotain vähän alle parituhatta. Se on aika outoa - edelleen tulee joka päivä käytävällä vastaan ihmisiä, joita en ole koskaan nähnytkään. Toisaalta en ole tekemisissä kuin ihan murto-osan kaikista oppilaista kanssa, koska lähes kaikki kurssit kestää koko vuoden, eli opettaja, luokkahuone ja oppilaat pysyy samana. Ja lukujärjestys on myös joka päivä tismalleen samanlainen (tammikuussa kaks kurssia vaihtuu, muuten kaikki pysyy samana). Voisin tässä välissä vähän kertoa kursseista joita mulla tällä hetkellä on. Mun lukkarista löytyy:
  • Art and Design - aika tylsä kurssi, jossa on mun lisäksi melkein pelkästään freshmaneja (ekan vuoden opiskelijoita jotka on välillä aika ärsyttäviä), mut toisaalta kiva koska tykkään piirtämisestä. Mun aamut alkaa joka päivä tunnin mittaisella piirtelysessiolla musiikkia kuunnellen, ihan kiva siis. 
  • Environmental Science AP - haastavamman tasoista bilsan ja mantsan yhdistelmää, tosi mielenkiintoista, mutta aika vaikeaa. Sinnittelen mukana koska oon varma että tästä tulee olemaan mulle hyötyä sitten kun palaan Suomessa kouluun!
  • Precalculus - suurin piirtein kaikilla muilla vaihtareilla meidän koulussa on tosiaan Algebra II -matikka, mutta mä otin siitä astetta vaikeamman Precalculuksen. Halusin kai haastetta, ja no, sitä toi on kyllä tarjonnutkin. Periaatteessa ollaan käyty osaa noista tällä kurssilla tarvittavista asioista jo Suomen pitkässä matikassa, mut silti kun tuolla edetään niin nopeesti ja kaikki on englanniksi, niin on välillä aika vaikea pysyä perässä. Mut oon mä silti ihan hyvin kai pärjännyt, viime viikolla oli eka koe ja sain B:n, mikä vastaa Suomen asteikolla kasia, jee!
  • American Literature - tää on ihan mun lempikurssi. Opettaja on niiin kiva ja rento, muut oppilaat on hauskoja ja tunneilla on aina tosi mukavan rento fiilis. Enemmän se tuntuu vaan joltain klubilta missä vaan luetaan tekstejä ja jutellaan kirjoista :)
  • U.S. History & Geography - tää Usan historia ei oo osoittautunut niin vaikeaksi mitä luulin. Itse asiassa tykkään siitä aika paljon, koska siellä on kivoja tyttöjä joiden kaa istun, ja opettaja on mukava. Välillä kyllä tunnen itteni aika tyhmäksi kun en tiedä (tietenkään) läheskään yhtä paljon Usan historiasta kuin muut oppilaat, niin oon aika ulkona välillä. Mut tuolta ei tuu melkein ikinä mitään läksyä - kelpaa mulle :D 
  • Graphic Design - tosi rento kurssi, jossa tähän asti ollaan vaan suunniteltu mainoksia ja muita kuvia Photoshopilla. Opettajaa ei itse asiassa hirveesti kiinnosta mitä oppilaat tunnilla tekee, niin mäkin joskus saatan hoidella tässä välissä myös parit läksyt (tai vaikka kirjottaa blogipostausta kuten juuri nyt...krhm...) Oon iloinen että vaihdoin U.S. Governmentin tähän, koska täällä on paljon kivempia ihmisiä ja onpahan ainakin sellanen kurssi, jota en Suomessa vois ottaa.

Läksyjä tosiaan tulee toisaalta enemmän, mut toisaalta vähemmän kuin Suomessa. Esim. Environmental Sciencesta tulee useimmiten ihan sikana ja tosi vaikeita läksyjä, ja samoin matikasta, mut toisaalta US Historystä tulee tuskin koskaan mitään. Eli kaiken kaikkiaan sanoisin, että about sama määrä kuin Suomen lukiossa (riippuu tosin paljon siitä mitä kursseja ottaa). Se mistä oon yllättynyt, on että kuviksesta tulee läksyjä, ja ihan kunnolla! Vieläkin vähän on huonosti motivaatiota tehdä niitä, koska siis come on, kuviksesta läksyjä... Mut muuten kaikki kyllä tekee läksyt, koska opettaja tarkistaa ne joka kerta. Ja useimmiten ne myös palautetaan opettajalle. Esim. matikan tunneilla ei koskaan tehdä mitään tehtäviä vaan ainoastaan kopioidaan taululta muistiinpanot, ja sitten kotona tehdään tosi paljon tehtäviä. Ja sit seuraavana päivänä ne tehtävät revitään vihkosta irti ja annetaan opettajalle tarkistettavaksi - jos palauttaa läksyt myöhässä esim seuraavana päivänä, lähtee pisteitä pois. Jep, kaikki läksyt siis pisteytetään ja niistä saa arvosanan, jonka näkee netistä.

Amerikkalainen high school muistuttaa mun mielestä aika monella tavalla Suomen yläastetta. Säännöt on tiukempia kuin suomilukiossa: esim. koulun alueelta ei missään nimessä saa poistua ilman lupaa muuten kuin off-campus-päivinä, eikä koulun käytävillä saa liikkua tuntien aikana ilman hall passia. Se tarkoittaa siis, että jos kesken tunnin täytyy esim. mennä vessaan, sun täytyy pyytää opettajalta lappu joka kädessä voit mennä sinne. Käytävillä partioi henkilökuntaa, joka voi tarkastaa onko sulla hall pass jos näkee sut käytävällä kesken tunnin, ja jos ei ole, sut viedään varmaan jonnekin kansliaan (en tiedä, en ole testannut:D). Myös esim. kännyköiden suhteen joidenkin opettajien säännöt on mun mielestä suorastaan naurettavan tiukkoja. Esimerkiksi mun US Historyn luokan seinällä on sellanen taskujuttu (tiedättekö, vähän kuin sellainen itse täytettävä joulukalenteri, missä on numeroidut taskut), johon jokaisen oppilaan on aina tuntien alussa laitettava puhelin, ja ne pysyy siellä koko tunnin. Puhelimen saa hakea vasta, kun opettaja tunnin lopussa kutsuu jokaisen oppilaan erikseen nimellä hakemaan sen puhelimen sieltä... kyllä, oikeasti :D kaikki opettajat ei oo ihan näin tiukkoja, mutta ei missään tunnilla kyllä saa käyttää puhelinta edes kuvan ottamiseen taululta. Mun yllätykseksi oppilaat myös noudattaa näitä sääntöjä; puhelimia ei oikeesti näy tunneilla.


Mitäs muuta... oon siinä mielessä onnekas, että pääsen menemään kouluun aina pyörällä - ihanaa kun ei tarvii olla riippuvainen kyydeistä! Lounaan teen joka aamu ite mukaan, yleensä otan leftoverseja tai kanatäytteisen sandwichin ja hedelmiä ja pähkinöitä. Ei se kouluruoka täällä itse asiassa ees näytä niin epäterveelliseltä (siellä on tosi paljon eri vaihtoehtoja meksikolaisesta burgereihin ja salaatteihin ja jogurtteihin), mut mua ei huvita maksaa ruuasta ja kaikki muutkin syö eväitä, niin niin mäkin sit teen. Täällä saa syödä lounaan aina ihan missä haluaa, esim. seuraavan tunnin luokassa tai pihalla - aika harva oikeestaan menee sinne koulun ruokalaan syömään. Mä meen yleensä pienempään, ainoastaan senioreille tarkoitettuun ruokalaan, missä on yleensä kavereita. Perjantaisin on aina off-campus day eli seniorit ja juniorit saa lähteä lounaan ajaksi jonnekin koulun ulkopuolelle syömään jos haluaa, mut sepä ei ilman autoa onnistu, koska ihan koulun vieressä ei oo mitään ruokapaikkoja ja keskustaan kävelemiseen ruokatunti (joka on alle 30min) on liian lyhyt. 

Niin, ja yksi iso ero Suomeen täällä koulussa on aikataulu: välkät kestää tasan 8 minuuttia ja sinä aikana ehtii juuri ja juuri kävellä seuraavaan luokkaan, ja oppitunnit kestää vaan 50 minuuttia (!!). Koulussa ei siis oikein ole aikaa hengailla kavereiden kanssa, muuten kuin lounaalla, joka sekin tosin kestää alle puoli tuntia. Päivät tuntuu menevän jotenkin nopeammin, kun on nopeatempoinen aikataulu. En kyllä vieläkään oikein ole tottunut siihen miten lyhyitä tunnit on! Joskus tuntuu, ettei siinä ehditä saamaan mitään aikaiseksi. Mut toisaalta kaikkia aineita on joka päivä, niin tavallaan edetään nopeasti.


Eikö olekin ihan kuin jostain jenkkileffasta!? 

Siinäpä kaikki tällä kertaa! Pahoittelut muuten jos teksti kuulosti sekavalta. Tänään ei jotenkin tunnu suomi sujuvan yhtään... välillä on oikeesti muuten jo tälläsiä päiviä, että pitää ihan tosissaan miettiä miten joku sana kirjoitetaan tai sanotaan suomeksi. Tuntuu niin oudolta...  

Ensi viikonloppuna lähden YFU:n järjestämälle matkalle Mackinac Islandille Pohjois-Michiganiin muiden vaihatreiden kanssa. Oon tosi innoissani siitä, en malta odottaa! Siitä postausta siis varmasti myöhemmin. Nyt mun täytyy rientää takaisin läksyjen pariin. See ya!

- Iida

1 kommentti: