10.2.2018

EROJA SUOMEN JA USAN VÄLILLÄ

Moikka! Mä ajattelin tänään tulla listaamaan muutamia juttuja, mitä oon täällä Amerikassa huomannut. Mun mielestä tälläsiä postauksia on tosi hauska lukea, joten täältä pesee :)
Muistakaa, että mä puhun nyt vaan omista kokemuksistani täällä Ann Arborissa, joka on tällänen erittäin freesi ja vilkas keskikokoinen opiskelijakaupunki Michiganissa -  jossain muualla Usassa monet asiat on varmasti aivan eri tavalla. Laitan tähän lisäksi kuvia ihan muuten vaan kuluneilta kuukausilta!

- Ystävällisyys: Tää on asia, mistä tykkään Jenkeissä ehkä eniten. Nimittäin se, miten ystävällisiä ihmiset on. Kaupan kassalla myyjä kysyy aina iloisesti "How are you today", ja jos jossain törmäät sattumalta tyyppiin jolle oot edes joskus jutellut, jäädään lähes poikkeuksetta juttelemaan hetkeksi. Jenkit sanoo kiitos ja anteeksi paljon useammin kuin suomalaiset. Jos amerikkalainen hipaiseekaan kadulla vastaantulijaa, hän pyytää välittömästi anteeksi. Koulussa opettajat kiittelee oppilaita useammin, esim. jos opettaja pyytää luokkaa olemaan hiljaa ja porukka hiljenee, opettaja sanoo "Thank you, I appreciate that". Myöskin, jos mä tai mun hostsisarukset tekee kotona ihan mitä tahansa kotitöitä (oli sitten pyydetty auttamaan tai ei), hostäiti muistaa aina sanoa kiitos siitä. Tää oli musta alussa tosi hassua, mutta nyt oon jo tottunut, haha. Jos kadulla kävellessä sattuu kohtaamaan vastaantulijan katseen, ei käännetä katsetta äkkiä pois ja siirrytä tuijottamaan varpaita niinkuin Suomessa, vaan sen sijaan hymyillään ja saatetaan huikata hei, vaikka ei kyseistä henkilöä tuntisi ollenkaan.


- Pukeutuminen: Yleisesti ottaen jenkit panostaa pukeutumiseen ja ylipäätäänkin ulkonäköön suomalaisia vähemmän. Verkkarit tai legginsit menee about joka paikassa, niin koulussa, ulos syömään lähtiessä kuin kavereiden kanssa hengaillessakin. Edes esim. teatteriin tai leffaan lähtiessä ei pukeuduta yhtään mitenkään erityisesti. Tää on musta toisaalta kiva koska jos aamulla ei ole aikaa laittautua, ei sitä tarvitse tehdä, mutta toisaalta välillä tää menee hieman jo yli. Ite käytän aina koulussa farkkuja ja ns. siistejä vaatteita (eli en pelkästään huppareita) ja oonkin saanut kuulla siitä aina välillä - mulle on mm. sanottu että näytän aina joltain college-opiskelijalta. :D Toki on täällä myös ihmisiä, jotka panostaa ulkonäköön tosi paljon, mutta he ovat harvemmassa.

Kaiken suuruus: Amerikka on ISOMPI. Kaikki on isompaa kuin Suomessa: autot, koulut, annoskoot (todellakin), ihmisten määrä, välimatkat, ruokakaupat, kauppakeskukset, kaikki. Etenkin se, miten järkyttävän pitkiä välimatkat täällä on, on aivan hurjaa. Thanksgiving-lomalla ajettiin mun hostperheen kanssa 10 tuntia Michiganista Marylandiin neljän osavaltion läpi, mikä tuntu pieneltä ikuisuudelta, ja silti ei oltais päästy tossa samassa ajassa lähellekään puoliväliä jos oltais lähdetty ajamaan koko maan reunalta toiselle. Joskus jos ajetaan johonkin vähän kauemmas kaupungin ulkopuolelle missä näkyy sitä vähän tyhjempää "erämaata", ja varsinkin jos on pimeää ja satun vilkasemaan taivaalle, se saa mut tuntemaan itseni jotenkin todella pieneksi ja avuttomaksi. Amerikka on vaan niin iso Suomeen verrattuna. Makes me feel tiiiny!

Virginian kukkuloilla patikoimassa

Washington D.C. - pääsispä tonne vielä uudelleen joskus!

Tätä paikkaa en unohda ikinä!

NYC

- Ruoka: Musta tuntuu, että tyyliin kaikki ruoka on Amerikassa epäterveellisempää. Kaikkeen tungetaan joko hirveesti suolaa, rasvaa tai sokeria. Mun hostperheessä onneksi syödään aika terveellisesti ja suurimmaksi osaksi ihan kotona tehtyä kunnon ruokaa, mutta monien amerikkalaisten käsitys terveellisyydestä on jotain aivan muuta kuin suomalaisilla - esim. aika monesti jos jossain tapahtumassa sanotaan olevan ruokaa, se yleensä tarkottaa sandwhichejä, sipsejä, popcornia, ja sellasia mukaterveellisiä hedelmäkarkkeja. :D Pizzaa syödään paaaaaljon enemmän, vaikka mun mielestä se ei edes ole mitenkään erityisen hyvää täällä, ihan sika rasvasta vaan... Niin ja jokaikinen kerta kun tilataan pizzaa, olit sitten missä tahansa, niin tilataan vain kahdenlaista pizzaa, ja ne ovat cheese ja pepperoni. Ai-na. (But why????)

Basic american styled breakfast....
S'mores, ehkä paras herkku mitä oon maistanut
Caramel apples syötiin syksyllä
Bagels with cream cheese, yummm!

American sized

- No ne vessat. Siis julkisissa vessoissa ei ole mitään yksityisyyttä, vaan sen vessan oven ja seinän välissä on ihan jäätävä rako, niin että sut kyllä ihan helposti pystyy näkemään jos oot siellä sisällä. Vessat huuhtelee itsestään ja siitä kuuluu hirveen kova ääni (ette tiiäkkään miten paljon säikähdin tätä joka kerta kun menin vessaan ekan kouluviikon aikana...) niin ja se vessahan saattaa vetäytyä sen kolme kertaa yhden vessareissun aikana. En ymmärrä miksi.

- Kolikot on maaaailman ärsyttävimpiä. Isoin kolikko mikä täältä löytyy on nimittäin 25-senttinen -  on aina niin hermoja raastavaa riipiä lompakon pohjalta kasaan tarpeeksi kymmensenttisiä bussilippuun. Ja sitten jos joskus joudut maksamaan kaupassa pienemmillä seteleillä, saat takaisin noin tuhat yksisenttistä. AAAAARGHH.

Kuvassa 75 senttiä :)

- Tietynlainen vanhanaikaisuus on asia mitä en ollut osannut odottaa tänne tullessani. Tosi monissa taloissa esim. on lankapuhelin ja niitä oikeesti käytetään (!!). Mun hostmom purskahti nauruun kun kerroin etten oo koskaan soittanut lankapuhelimella enkä ees tiedä miten sitä käytetään. Koulussa monesti esseet kirjoitetaan vielä käsin tai ainakin ne pitää palauttaa opettajalle paperilla. Oppilaat ei tuo läppäreitä kouluun, koska niitä ei käytetä siellä juuri ollenkaan. Koulusta myös saadaan ihan hirveesti kaikkia monisteita ja Finalsien (eli vähän niinku ylioppilaskirjoitusten) sähköistymisestä ollaan vasta alkamassa puhumaan. Kaupassa jos maksaa kortilla, sen suojaamiseen ei yleensä käytetä tunnuslukua vaan allekirjoitusta (jos sitäkään).

- Ilmapiiri koulussa on tavallaan avoimempi ja vähemmän tuomitseva, annetaan tavallaan "kaikkien kukkien kukkia". Ihmiset on rohkeasti omia itsejään eikä välitä liikaa siitä mitä muut ajattelee (ainakin suurin osa). Täällä myös on paljon enemmän erilaisia ihmisiä kuin Suomessa; kukaan ei tavallaan ole ihan vaan amerikkalainen vaan kaikilla on jotain sukujuuria jossain Meksikossa, Afrikassa, Aasiassa jne, minkä takia myös ihmiset on tosi erinäköisiä ja erilaisia. Täällä ollaan jotenkin suvaitsevaisempia. (Mut huom, tää on Ann Arbor.)

Franzi <3


- Jenkkihinnat on parhautta!! Monet kalliit merkit, kuten Adidas, Nike, Timberland, jne maksaa täällä paljon vähemmän kuin Suomessa. Mä esim. ostin itelleni Timberlandin talvikengät vähän yli satasella, kun Suomessa ne yleensä maksaa päälle 200e. Myös esim. jotkut meikit ja muu kosmetiikka on halvempaa, kuten myös leffateatterit ja bussiliput (leffaan pääsee alle kympillä ja yksi bussimatka maksaa opiskelijalta vaan 75 senttiä)! En valita.

- Nimiä käytetään ihmisille puhuessa. Musta tää on tosi kiva piirre tässä kulttuurissa. Kun toinen sanoo sun nimen, tulee sellanen olo että nyt se ihan oikeasti osoittaa sanansa just mulle ja se on jotenkin kiva. Voin niin nähdä jo itteni Suomessa toistelemassa kavereiden nimiä niille puhuessani haha!

- Koulusta oon kirjoittanut jo aiemmin postauksen, joka löytyy täältä. Mutta isoimmat erot koulussa on tiukemmat säännöt, yksipuolisempi lukujärjestys ja se, miten vahvasti oppilaiden elämä pyörii koulun ympärillä, kun kaikki harrastuksetkin tapahtuu koululla.

Cross country kisoihin mentiin aina yhessä koulubussilla


Eiköhän siinä ole nyt tarpeeksi tältä erää. Näitä eroavaisuuksia on niin valtavasti, ettei niitä kaikkia voi mitenkään selittää, mutta tässä nyt jotain mitä mulle tuli ensimmäisenä mieleen. Kertokaa, mitä tykkäsitte :) Ensi kertaan!

- Iida

PS. Kannattaa lisätä mut snäpissä (elviraiida), koska sinne päivittelen vähän useammin arkeani. Saa myös tulla juttelemaan, jos on vaikka jotain kysyttävää vaihtoon liittyen yms, mä vastaan mielelläni! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti